Rating is disabled

درمان پارافیلیا یا انحراف جنسی چگونه است؟

پارافیلیا علاقه جنسی به چیزی را توصیف می کند که معمولاً تحریک کننده جنسی در نظر گرفته نمی شود. برخی از پارافیلیاها بر فعالیت هایی (مانند کتک زدن، بستن و شلاق زدن) تمرکز می کنند در حالی که برخی دیگر بر روی یک هدف وابسته به عشق شهوانی خاص (کفش، لباس یا گروه خاصی از افراد) تمرکز می کنند.

پارافیلیا به خودی خود نشان دهنده وضعیت سلامت روانی یا فعالیت مجرمانه نیست.

راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی پارافیلیا را به عنوان یک علاقه جنسی مداوم با شدتی تعریف می‌کند که بر چیزی غیر از فعالیت جنسی معمولی (تحریک دستگاه تناسلی یا نوازش مقدماتی بین شرکای بزرگسالی که رضایت دارند) تمرکز دارد.

اگرچه ممکن است تعیین کمیت شدت علاقه جنسی دشوار باشد، اما پارافیلیا معمولاً شامل علاقه جنسی است که بیشتر از همه علایق جنسی دیگر است. بسیاری از افرادی که مبتلا به پارافیلیا هستند قادر به انجام عملکرد جنسی بدون رفتار یا هدف پارافیلیک نیستند.

دلایل دقیقی که منجر به ایجاد پارافیلیا یا اختلالات پارافیلیک می شود مشخص نیست، گرچه برخی از کارشناسان معتقدند که آسیب جنسی دوران کودکی ممکن است نقش داشته باشد.

برخی دیگر معتقدند اگر اشیا یا موقعیت‌های خاصی با فعالیت جنسی لذت‌بخش همراه باشند، ممکن است تحریک‌کننده جنسی شوند.

تشخیص شیوع پارافیلیا دشوار است، زیرا معیارهایی که آنها را تعیین می کنند، هم در فرهنگ ها و هم در طول زمان بسیار متفاوت است. تحقیقات هم نشان می دهد که پارافیلیا در مردان با فراوانی بیشتری رخ می دهد و هم اینکه شدت پارافیلی معمولا با افزایش سن کاهش می یابد.

 

درمان انحراف جنسی

تعریف انحراف جنسی (پارافیلیا):

کلمه‌ی پارافیلیا از کلمات یونانی «پارا» به معنای اطراف یا کنار و «فیلیا» به معنای عشق تشکیل شده است. انحرافات جنسی، اختلالاتی هیجانی هستند که به شکل فانتزی‌ها، تکانه‌ها یا رفتارهای برانگیزاننده‌ی جنسی تعریف می‌شوند. این موارد شدید و بازگشت‌کننده بوده و در بازه‌های حداقل ۶ هفته‌ای اتفاق می‌افتند. علاوه بر آن باعث اضطراب و اندوه مشخص در فرد مبتلا می‎‌شوند یا این که در کارهای او، کارکرد اجتماعی‌اش یا حوزه‌های مهم عملکرد مداخله می‌کنند. این تعریف با متغیرهای جنسی که شامل رفتارهای جنسی غیرمعمولی می‌شوند که در دسته‌بندی بیماری‌ها قرار نمی‌گیرند، متفاوت است.

به نظر می‌رسد سنجیدن تعداد کسانی که از پارافیلیا رنج می‌برند به چند علت امکان‌پذیر نباشد. بسیاری از مردم مبتلا به یکی از اختلال‎های پارافیلیا به علت خجالت‌زدگی در سکوت یا خفا از این اختلال رنج می‌برند. برخی از مبتلایان نیز رفتارهای جنسی مجرمانه و تخلف‌آمیزی از خود نشان می‌دهند و به این علت ترجیحشان بر آن است که اختلال خود را گزارش نکنند. به همین دلیل بسیاری از اندازه‌گیری‌های میزان رواج انحرافات جنسی از افرادی به دست آمده است که در نظام قضایی به علت پدوفیلیا (نوعی انحراف جنسی که منجر به گرایش به کودکان می‌شود) درگیر هستند. بیشتر افراد مبتلا به پدوفیلیا مردان هستند.

این انحرافات از روی تکانه ها، خیالپردازانه ها، یا رفتارهای جنسی غیرعادی، انحرافیو عجیب شناخته می شوند. میگردند. میزان بروز انحرافات جنسی در مردها بسیار بیشتر از زنان است.و عوامل گسترده ای در بروز آن نقش دارند. از عوامل زنتیکی و هورمونها گرفته تا عوامل روانشناختی، و آسیبهای دوران کودکی.

طبق فرضیه های روان پویشی پارافیلیا تحت تاثیر تثبیت در یکی از مراحل روانی – جنسی رشد شکل می گیرد، و آنرا تلاشی برای محافظت در برابر اضطراب اختگی میداند. طبق فرضیه یادگیری، رابطه میان یک رفتار یا لذت جنسی در دوران کودکی که باعث یادگیری شرطی شده را دلیل شکل گیری پارافیلیا میدانند.

رفتارهای پارافیلیائی معمولاً وسواس گونه است. این افراد به صورت تکراری در رفتار انحرافی خود گرفتار می شوند و از کنترل تکانه خود ناتوانند. در موقعیتهای استرس و اضطرابی احتمال بروز رفتار انحرافی بیشتر است.

معمولاً بیماران در تلاشند که این رفتار را ترک کنند. ولی در بیشتر موارد نمی توانند آنرا برای مدت طولانی ترک کنند، درمانهایی که، در درمان انحراف جنسی (پارافیلیا) موفقیت آمیز عمل کرده اند، عبارتند از: روان درمانی، هیپنو تراپی، رفتاردرمانی…

رفتارهای پارافیلیائی معمولاً وسواس گونه است. این افراد به صورت تکراری در رفتار انحرافی خود گرفتار می شوند و از کنترل تکانه خود ناتوانند. در موقعیتهای استرس و اضطرابی احتمال بروز رفتار انحرافی بیشتر است.

انواع پارافیلیا

از آنجایی که پارافیلیا بسیار گسترده تعریف شده است، ممکن است تعداد بی‌شماری پارافیلیا وجود داشته باشد و بسیاری از آنها اصلا مضر نیستند. به عنوان مثال، فتیشیسم شامل برانگیختگی جنسی از یک جسم بی جان یا قسمت غیرجنسی بدن است.

فردی که برای کفش فتیش دارد ممکن است ناراحتی را تجربه نکند و می تواند بدون آسیب رساندن به شخص دیگری بر اساس علاقه خود عمل کند. بنابراین، این پارافیلیا به عنوان یک اختلال طبقه بندی نمی شود و هیچ عواقب قانونی در بر نخواهد داشت.

ده مورد از رایج ترین پارافیلیا

  1. تماشاگرایی جنسی ( چشم چرانی) یا Voyeurism
  2. نمایشگری جنسی (عورت نمایی) یا Exhibitionism
  3. اختلال مالش دوستی ( تن مالی ) یا Frotteurism
  4. سادیسم ( آزارگری) یا Sadism
  5. مازوخیسم (آزار خواهی) یا Masochism
  6. فتیشیسم ( یادگارپرستی) یا Fetishism
  7. پدوفیلی (میل جنسی به کودکان) یا Pedophilia
  8. مبدل پوشی (دگرپوشی) یا Transvestism
  9. اختلال پارافیلیاهای دفعی (مدفوع خواهی) یا Coprophilia
  10. اختلال حیوان‌خواهی(zoophilia)

در این میان، چهار پارافیلیای چشم چرانی، عورت نمایی، تن مالی وپدوفیلی  معمولاً به‌عنوان اختلالات پارافیلیک شناخته می‌شوند و اگر به آنها عمل شود، عواقب قانونی در پی خواهند داشت.

تماشاگرایی جنسی ( چشم چرانی) :

که شامل برانگیختگی جنسی از مشاهده یک فرد ناآگاه است که در حال درآوردن لباس یا فعالیت جنسی است.

برانگیختگی جنسی و لذت جنسی از طریق نگاه کردن به اعمال جنسی (مقاربت یا شخص برهنه) حاصل می‌شود. ممکن است در زنان هم اتفاق بیفتد، ولی در مردان شایع‌تر است.

معمولاً در مدت عمل چشم‌چرانی، خودارضائی اتفاق می‌افتد. این افراد معمولاً به‌دلیل ولگردی یا چشم‌چرانی دستگیر می‌شوند.

2. نمایشگری جنسی (عورت نمایی):

عبارت است از به نمایش گذاشتن آلت تناسلی برابر عموم، در زنان نادر است.

هدف بیمار شوک وارد کردن به جنس مؤنث است، و واکنش جنس مؤنث ‌ تاییدی برای سالم بودن آلت تناسلی به بیمار است.

3. اختلال مالش دوستی (تن مالی):

که برانگیختگی جنسی را توصیف می کند که در اثر لمس کردن یا مالش دادن به یک فرد نا شناس رخ می دهد.

مالش عبارت است از مالیدن آلت تناسلی به جنس مؤنث برای ایجاد انگیختگی و ارگاسم

که بیشتر در مکان‌های پر تردد رخ میدهد، و توسط مردان منفعل و بی اعتمادبه‌نفس صورت می گیرد.

4.آزارگری (سادیسم) :

عبارت است برانگیختگی و لذت جنسی بارنج دادن روانی یا جسمی شخص دیگر ایجاد می‌شود و بیشتر در مردان دیده می‌شود.

5.آزارخواهی ( مازوخیسم ) :

عبارت است از برانگیختگی و لذت جنسی که یا تحقیر شدن و آزارخواهی جسمی و روانی حاصل می‌شود.

6. فتیشیسم (یادگارپرستی):

عبارت است از بر انگیختگی جنسی با اجسام بی‌جان (مثلاً کفش، مو، لباس) که این مورد عموماً در مردان دیده شده و به دنبال آن احساس گناه دارند.

7.پدوفیلی (میل جنسی به کودکان) :

که برانگیختگی را در نتیجه تخیلات جنسی در مورد کودکان یا رفتارهای جنسی مربوط به کودکان توصیف می کند.

انحراف پدوفیلی (بچه‌بازی)عبارت است از رابطه جنسی با کودکان کم‌تر از سیزده سال که شایع‌ترین نوع پارافیلیا است و بیمار از برقراری روابط جنسی با بزرگسالان می‌ترسد.

8.مبدل پوشی (دگرپوشی) :

پوشیدن لباس جنس مخالف که اغلب برای لذت جنسی دگرجنس‌خواه استفاده می‌شود.

مبدل‌پوشی در مردان نسبت به زنان بیشتر است. این هم به نوعی شروع ابتلا به پارافیلیا می باشد.

9.اختلال پارافیلیاهای دفعی:

اختلال پارافیلیای دفعی عبارت است از مدفوع کردن یا کوپروفیلیا(coprophilia)، یا ادرار کردن اوروفیلیا urophilia)) بر روی شریک جنسی یا برعکس که بعلت تثبیت در مرحله مقعدی رشد، اتفاق می افتد.

کوپروفیلیا نوعی انحراف جنسی است که شامل برانگیختگی جنسی و لذت بردن از مدفوع است. در مدفوع‌خواهی شخص از مدفوع کردن روی شریک جنسی یا بالعکس یا حتی خوردن مدفوع لذت میبرد.

10.اختلال حیوان‌خواهی(zoophilia) :

عبارت است از تمایل به داشتن رابطه جنسی با حیوانات

درمان پارافیلیا

اگرچه همه افراد مبتلا به پارافیلیا علائم سلامت روان را تجربه نمی کنند، اما برخی از آنها این علائم را دارند. مسائل مربوط به سلامت روان می تواند شامل افسردگی، اضطراب، احساس گناه و شرم، و اختلال در روابط اجتماعی باشد.

کسانی که به دلیل پارافیلیا دچار پریشانی یا مشکلات سلامت روانی می شوند ممکن است درمان را مفید بدانند. درمان معمولاً شامل کمک به فرد در رسیدگی به احساس گناه و شرم و اصلاح رفتار خود، در صورت تمایل به انجام آن است.

همچنین ممکن است در برخی موارد از دارو درمانی و هورمون درمانی برای کاهش اجبارهای مرتبط با پارافیلیا استفاده شود.

برخی از افراد ممکن است از ننگ یا عواقب قانونی بترسند، حتی اگر قصد اقدام در مورد پارافیلیای خود را نداشته باشند، و از درخواست کمک اجتناب کنند. با این حال، یک متخصص روانشناسی  دلسوز ممکن است بتواند برای رفع امیال جنسی که باعث ناراحتی می شود کمک کند. وی به فردی پارافیلیا دارد و در جستجوی کمک است برای ایجاد برنامه هایی جهت جلوگیری از اقدام آن کمک کند.

نکته آخر:

توجه به این نکته حائز اهمیت است که اگرچه داشتن یک فانتزی جنسی به تنهایی جرم یا اختلال محسوب نمی شود، شرکت در فعالیت با فردی که نمی تواند یا رضایت نمی دهد غیرقانونی است و ممکن است نشان دهنده یک اختلال پارافیلیک باشد.

پارافیلیا موضوعی بحث‌برانگیز است و بسیاری به این نکته اشاره کرده‌اند که چگونه تعیین برخی علایق جنسی به عنوان «غیر طبیعی» می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

برخی از افراد ممکن است دچار پارافیلیایی شوند که در صورت اقدام به جرم تبدیل می شود – مانند پدوفیلیا – اما هرگز به آن عمل نمی کنند و به کسی آسیب نمی رسانند.

 

دکتر داوود نجفی توانا

دارای دکترای تخصصی روانشناسی از هندوستان که مقاطع تحصیلی خود در زمینه روانشناسی بالینی از شهید چمران اهواز و ارشد بالینی و دکترا را درکشور هند اخذ نموده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک پاسخ